31 MAYIS 2018 DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ
05 Haziran 2018

31 MAYIS 2018 DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ

  31 Mayıs Günü Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiştir. Küresel tütün salgını, önlenebilir hastalıklar ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almakta ve dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Bu ölümlerin yaklaşık 1 milyonunu, tütün kullananlar değil tütün dumanına maruz kalanlar oluşturmaktadır. Dünya genelindeki 1 milyardan fazla tütün ürünü kullanıcısının, yaklaşık % 80'i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır. Tütünle ilişkili hastalık ve ölümlerin en fazla olduğu ülkeler de yine düşük ve orta gelirli ülkelerdir.

  Tütün kullanımı, hem kadınlarda hem erkeklerde koroner kalp hastalığı, inme, yüksek tansiyon ve periferik vasküler hastalıklar açısından değiştirilebilir risk faktörlerinin başında gelmektedir. Tütün kullananlarda kalp hastalığı riski kullanmayanlara göre 2-4, inme riski ise 2-3 kat daha fazladır. Bu risk gençler de dâhil tüm yaş gruplarını kapsamaktadır. Kalp damar hastalıkları, tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer almakta ve diğer ölüm nedenlerinden çok daha fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Tütün kullanımı ve tütün dumanı maruziyeti, tüm kalp hastalığı ölümlerinin yaklaşık % 12'sine sebep olmaktadır. Tüm bu riskler göz önünde bulundurularak tütünle mücadelede sağlanan başarı ile bağımlılıktan uzak, sağlıklı nesillerin yetişmesine büyük katkı sağlanacaktır. Bununla birlikte kalp damar hastalıkları, kanserler gibi pek çok kronik hastalık ve bunlara bağlı sağlık ve yaşam kayıpları önlenecektir. Ayrıca bu kronik hastalıklara yönelik sağlık harcamalarının ve iş gücü kayıplarının azalması ile ülke ekonomisine de katkı sağlanacaktır.

  Ülkemizde tütünle mücadele alanında yürütülen çalışmalar, 3 temel strateji üzerine kurulmaktadır. Çocuklar ve gençler başta olmak üzere bireylerin tütün ürünlerine başlamalarının önlenmesi, tütün ürünü kullananlara bırakmaları için destek sağlanması, öncelikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere toplumun tamamının tütün dumanından pasif maruziyetinin önlenmesi amaçlanmaktadır. Toplum sağlığını korumak, bağımlılıklardan uzak sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlamak ve “Tam Dumansız Türkiye” için tütünle mücadele çalışmaları kararlılıkla sürdürülmektedir. Bu kapsamda Tunceli Devlet Hastanesi uzman hekimlerince sigara bırakma polikliniğinde sigara bırakma tedavisi verilmektedir. Sigara bırakma tedavisi için önerilen ilaçlar Müdürlüğümüzce ücretsiz olarak sağlanmaktadır. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattında ise 7 gün 24 saat sigara bırakma konusunda uzman danışmanlar tarafından canlı destek sağlanmaktadır. İl merkezi ve ilçelerde 4207 sayılı Kanun kapsamında tütün ürünlerinin kullanımının yasak olduğu yerlere yönelik 8 denetim ekibiyle 7 gün 24 saat esasına göre denetimler yapılmaktadır. Alo 184 SABİM-Tütün İhbar Hattı ve Yeşil Dedektör mobil uygulaması üzerinden gelen ihbarlara yönelik de denetimler sürdürülmektedir. Tütün ürünü kullanımı ve zararlarına yönelik hizmet içi eğitimler ve halk eğitimleri yıl boyunca devam etmektedir.

TUNCELİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ