Sağlıkta Şiddeti Önlemek için Eğitici Eğitimi Projesi
Sağlık kurumlarında son yıllarda artan şiddet olayları sağlık hizmet sunumunda ortaya çıkan memnuniyetsizlik, iletişim sorunları, insan gücü yetersizliği gibi birçok sebepten kaynaklanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün sağlık sektöründe iş yeri şiddeti başlıklı raporunda sağlık çalışanlarının %50 sinden fazlasının çalışma hayatlarının herhangi bir zamanında şiddete maruz kaldığı belirtilmektedir. Aynı raporda şiddetin diğer iş yerlerine göre en çok sağlık alanında ortaya çıktığı, sağlık sektörünün diğer iş yerlerine göre şiddete uğrama yönünden 16 kat daha riskli olduğu belirtilmiştir. Ülkemizde 25 ili kapsayacak şekilde yapılan Sağlık Çalışanları Şiddet Araştırmasında sağlık çalışanlarının %81.4 ünün son bir yıl içinde şiddetle karşılaştığı tespit edilmiştir. Sağlıkta şiddet; sözel, fiziksel ve cinsel şiddet olmak üzere 3 kategoride değerlendirilmektedir. Sözel şiddet, kendi başına görülebileceği gibi her zaman diğer şiddet türlerine eşlik eden ve en sık görülen şiddet türüdür. Sözel şiddetin önemli nedenlerinden biri de hasta/hasta yakını ile sağlık çalışanı arasında sağlık iletişimde yaşanan sorunlardan kaynaklanmaktadır. İl Sağlık Müdürlüğümüzce hasta haklarına gelen başvurular aylık olarak değerlendirilmekte olup yapılan başvuruların çoğunun iletişim kaynaklı yaşanan sorunlardan olduğu görülmektedir.
Sağlık hizmet sunumunda hasta/hasta yakını ile ilk karşılamada görevli çalışanlara düzenli olarak belirli başlıklarda eğitimlerin düzenlenmesi sağlık hizmet sunumunda yaşanan aksaklıklara ve buna bağlı yaşanan sağlıkta şiddet sorunlarına çözüm olabilecektir. Emek ve özveri ile hizmet veren sağlık çalışanlarının çalışma ortamında şiddetle karşılaşmalarını azaltmak, çalışan ve hasta/hasta yakını memnuniyetini arttırmak ve kaliteli sağlık hizmet sunumunda sürekliliği sağlamak ve sağlık çalışanlarının sağlık iletişimini etkili şekilde yapabilmeleri için belirtilen eğitimlerin mesleki yetkinliğe haiz kişilerden tarafından verilmesi önem arz etmektedir.
İl Sağlık Müdürlüğümüzce sağlıkta şiddet olaylarını önlemek amacıyla hazırlanan Sağlıkta Şiddeti Önlemek için Eğitici Eğitimi Proje başvurusu Fırat Kalkınma Ajansı 2022 Yılı Teknik Yönetim Danışmanlığı Destek Programı başarılı bulunarak destek almaya hak kazanmıştır. İl Sağlık Müdürümüz Dr. Muhammed DURAN, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekteri Dr. Abdulvahap YOĞUNLU ve FKA İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Mehmet Şirin BUDANCAMANAK katılımıyla FKA toplantı salonunda düzenlenen törenle imzalar atılmış ve proje süreci başlatılmıştır.