1Ekim Dünya Yaşlılar Günü
04 Ekim 2017



1Ekim Dünya Yaşlılar Günü

        Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaşlılığı çevresel etmenlere uyum sağlayabilme yeteneğinde azalma olarak tanımlamaktadır. Yaş ilerledikçe bireylerde biyolojik, psikolojik, sosyal ve ekonomik değişiklikler görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü yaşlılık dönemi için kronolojik tanımlamayı dikkate almakta ve bu dönemi “65 yaş ve üzeri” olarak kabul etmektedir.

        Dünya nüfusunun 2010 yılı için %8'ini 65 yaş üstü insanlar oluştururken; 2050 yılına gelindiğinde 65 yaş üstü insanların oranının %16'ya yükseleceği tahmin edilmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yaşlı nüfus; 2012 yılında 5 milyon 682 bin 3 kişi iken son beş yılda %17,1 artarak 2016 yılında 6 milyon 651 bin 503 kişi oldu. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise 2012 yılında %7,5 iken, 2016 yılında %8,3’e yükseldiği belirtilmektedir. Ülkemizde yıllar içerisinde genç nüfus azalırken yaşlı nüfusun arttığı görülmektedir ve nüfus projeksiyonlarına göre 65 yaş üstü nüfus oranının 2023 yılında %10.2 ve 2050 yılında %20.8’e yükseleceği tahmin edilmektedir.

        Yaşlılıkla beraber meydana gelen bazı değişiklikler yaşlıların sağlık yönünden riskli grupta değerlendirilmesini gerektirmektedir. Bu değişikliklerin bir kısmı fizyolojik sınırlarda kalabildiği gibi bazıları ise fizyolojik sınırları aşarak sağlık sorunlarına neden olur. İleri yaşlarda oluşabilecek bu değişiklerden başlıcaları; kronik hastalıkların gelişmesi, kalp ve solunum kapasitesinde azalma, mental fonksiyonlarda azalma, termoregülasyonda bozulma, görme ve işitme fonksiyonlarında gerileme ve kas gücünde azalma olarak sayılabilir. Yaşlılık döneminde hastalıkların önlenmesi açısından yaralanma, kronik hastalıklar, yoksulluk, sosyal izolasyon, dışlanma, ruh sağlığı sorunları ve kötü muameleye maruziyet gibi önemli riskler bulunmaktadır. Yaşlılık dönemindeki hastalıkların önlenmesi açısından önemli riskler dikkate alındığında; yaşlı sağlığı ve izlemi, sağlık hizmetleri ve sosyal hizmetler, bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Bu sayede yaşlılar açısından oluşabilecek değişiklikler ve riskler değerlendirilerek erken dönemde müdahale edilebilir ve risklerin azaltılması mümkün hale gelir.

        1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü kapsamında, Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Biriminde çalışan Uzm.Dr. Hakkı AKTAŞ, Diyetisyen Ebru TEKİN ve Ebe Yasemin TEKKILIÇ tarafından 2 Ekim 2017 Pazartesi günü Tunceli Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Tunceli Huzurevi'ne ziyaret gerçekleştirilmiştir. Bu ziyaret kapsamında 14 yaşlımız ile görüşülüp tansiyon, kilo, kan şekeri ölçümleri ve diğer fiziki muayeneleri yapılmıştır. Diyetisyen Ebru Tekin tarafından yemekhanenin yemek listesinin hazırlanması konusunda kurum yöneticilerine bilgi verilmiştir. Tunceli İl Sağlık Müdürlüğü olarak yaşlılarımızın sağlığını korumak ve geliştirmek, bütüncül bir sağlık hizmeti sunmak için tüm gücümüzle çalışmaktayız.