14 Kasım Dünya Diyabet Günü
Diyabet, vücutta insülinin üretilmediği, az üretildiği veya üretilen insülinin etkili bir şekilde kullanılamadığı durumlarda ortaya çıkan, kan şekeri yüksekliğiyle seyreden kronik bir hastalıktır.
Diyabet global açıdan çok büyük bir sorun haline gelmiştir. Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF), dünya genelinde 382 milyon yetişkinin diyabet hastası olduğunu tahmin etmektedir. Diyabet görülme prevalansı epidemik oranlara ulaşmıştır ve 2035 yılına kadar bu rakamın 592 milyon olması beklenmektedir. Yaşlanan nüfus, kentleşme ve değişen yaşam tarzları diğer kronik hastalıklarla birlikte diyabet epidemisini de hızla artırmaktadır.
Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) tarafından diyabet prevalansı hakkında yayımlanan güncel veriler, Türkiye’de 20-79 yaş aralığında yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğunu ve bu rakamın toplam yetişkin nüfusun yaklaşık %15’ine denk geldiğini göstermektedir.
Diyabet bir halk sağlığı sorunudur. Tip 2 Diyabet %80 Oranında Önlenebilir Bir Hastalıktır.
Ülkelerin kapasite ve olanakları dâhilinde; diyabetli bireylerin sağlığının ve buna bağlı yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, diyabetin toplumsal ve bireysel açıdan olumsuz sonuçlarının azaltılması, bu hastalığın sürdürülebilir insan kalkınmasına ve ekonomik kalkınmaya olumsuz etkisinin en aza indirilmesi mümkündür.
Diyabetin başarılı bir şekilde kontrol edilmesi sadece ilaçlara ve tıbbi tedavilere bağlı değildir; önleyici faaliyetler de başarılı kontrolde önemli yer tutmaktadır. Önleyici faaliyetlerin başında, sağlık tercihlerini yapabilen, sağlık okuryazarlığı yüksek bireyler yetiştirmek ve bu kişilerin sağlıklı yaşam davranışlarını uygulayabileceği ortamı hazırlamak gelmektedir.
Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl 14 Kasım’da “Dünya Diyabet Günü” kapsamında diyabet hastalığı ve diyabetten korunma yolları hakkında halkı bilinçlendirmek amacıyla çalışmalar yapılmaktadır.
Mavi çember, tüm dünyada diyabetin sembolü olarak kabul edilmektedir. Sağlık Bakanlığı bu sene diyabetten korunmayı vurgulamak amacıyla “Çemberin Dışında Kal” sloganını üretmiştir. COVID-19 nedeniyle saha çalışması veya yüz yüze iletişim gerektiren diğer organizasyonlar yapılamayacağı için, Bakanlık bu slogan kullanılarak hazırlanan bilgilendirici materyalleri dijital platformlar aracılığıyla hedef kitleye ulaştırmayı amaçlamaktadır.
. Tip 2 Diyabet İçin Ana Risk Faktörleri
Obezite
Sağlıksız beslenme
Hareketsiz yaşam
Yüksek tansiyon
Aile öyküsü
Tip 2 Diyabetin Belirtileri
Ağız kuruluğu ve aşırı su içme ihtiyacı duymak
Sık idrara çıkmak
Kilo almak veya zayıflamak
Bulanık görmek
Tip 2 Diyabetten Korunma Yolları
Sağlıklı ve dengeli beslenin
Hareket edin
Fazla kilolarınızdan kurtulun
Stresten uzak durun
Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakın
Yeterli ve düzenli uyuyun
Sağlık kontrollerinizi düzenli yaptırın