9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
Tütün kullanımı, önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Dünyada 15 yaş üzeri nüfusta yaklaşık 1,3 milyar kişi tütün kullanmakta (her dört erişkinden biri) ve tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda milyonlarca kişi ölmektedir. Türkiye’de 15 yaş üzerinde tütün kullanım sıklığı %31,6’dır. Gençlerin (13-15 yaş) tütün kullanım sıklığı ise %17,9’dur.1,2 Tütün kullanımının sağlık etkilerinin yanı sıra sosyal, ekonomik, vb. zararları da bulunmaktadır. Ekonomik açıdan doğrudan ve dolaylı maliyetleri de dikkate alınmalıdır.3 Sonuç olarak; eğer kullanılıyorsa, tütün her yaşta, her durumda bırakılmalıdır. En sık kullanılan tütün ürünü sigaradır.
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Tunceli İl Sağlık Müdürü Op.Dr. Çağdaş ÖZDEMİR, tütün kullanımının, önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Özdemir “Dünyada 15 yaş üzeri nüfusta yaklaşık 1,3 milyar kişi tütün kullanmakta (her dört erişkinden biri) ve tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl yaklaşık 6 milyon kişinin hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde ise 15 yaş üzerinde tütün kullanım sıklığı %31,6’dır. Gençlerin tütün kullanım sıklığı ise %17,9’dur. Tütün kullanımının sağlık etkilerinin yanı sıra sosyal ve ekonomik zararları da bulunmaktadır. Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin edilmektedir. Sigara kullanımı, sigara bağımlılığı bir hastalıktır ve tedavi edilebilir" diye konuştu.
İlimizde Sigara Bırakma Poliklinikleri Ücretsiz Hizmet Vermektedir
“Sigara kullananlar bunun bir bağımlılık olduğunu bilmeli ve bir an önce size yardımcı olacak bir "sigara bırakma polikliniğine" başvurmalısınız. İlimizde Tunceli Devlet Hastanesi, Ovacık İlçe Entegre Hastanesi ve Hozat İlçe Entegre Hastanesinde sigara bırakma poliklinikleri bulunmaktadır. İlimizdeki sigara bırakma polikliniklerine 8830kişi müracaat etmiştir. Ayrıca Alo 171 sigara bırakma danışma hattı uzman personeli ile sigarayı bırakmanızda yardımcı olmaktadır" ifadelerini kullandı.
Bugünün sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabileceğine dikkat çeken Özdemir "Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır.Toplumumuzun ve yarının teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi sigaranın zararlarından korumak amacıyla, tablet bilgisayarlı ve kolluk kuvvetleri desteği bulunan 8 ekip ile il merkezi ve ilçelerde kapalı alanda tütün ürünleri denetimlerimiz sürmektedir.. Vatandaşlarımız kapalı alanlarda sigara içildiğini görmeleri halinde, Bakanlığımızın 184 numaralı telefonuna veya Yeşil Dedektör uygulaması ile mobil cihazları aracılığıyla ihbarda bulunabilirler. Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır. Vakit geçirmeden size en yakın sigara bırakma polikliniğine başvurarak randevunuzu alın. Kendiniz ve aileniz için yeni bir hayata adım atın" şeklinde konuştu.