73. VEREM EĞİTİMİ VE FARKINDALIK HAFTASI (5-11 OCAK 2020)
07 Ocak 2020

73. VEREM EĞİTİMİ VE FARKINDALIK HAFTASI (5-11 OCAK 2020)

Tüberküloz (verem) hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu konuya dikkatinin çekilmesi amacıyla ülkemizde her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan hafta “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” olarak belirlenmiştir.

Tüberküloz hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen bulaşıcı bir hastalıktır ve tüm dünyada ilk on ölüm sebebi arasında yer almaktadır. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin sağlıkla ilgili hedeflerinden biri de 2030 yılına kadar tüberküloz epidemisini sona erdirmektir. Bu hedefe ulaşmak amacıyla ülkemizde Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı yürütülmektedir. Bu Program; tüberkülozdan koruma, erken tanı, yeterli ve uygun tedavi, sosyal koruma ve psiko-sosyal destekler ile hastalığın görülme sıklığının ve tüberküloza bağlı ölümlerin azaltılması, hastalığa bağlı yıkıcı maliyetlerle karşılaşan ailelerin sıfırlanması amacıyla ile “Veremsiz Bir Türkiye!” hedefine ulaşmak için yürütülen faaliyetleri kapsamaktadır.

Tüberküloza yönelik tanı ve tedavi hizmetleri tüm sağlık kuruluşlarımızda ücretsizdir. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar Bakanlığımız tarafından temin edilerek vatandaşlarımıza ücretsiz olarak ulaştırılmaktadır.

Korunma ve tedavi nasıl olmalıdır?

Kişinin ve toplumun verem hastalığından korunmasındaki en önemli faktör, verem hastalığının erken tanısının konulması ve en kısa sürede etkili tedavisinin yapılmasıdır. Bu nedenle şikayetleri olan vatandaşlarımızın verem açısından tetkik edilmesi için verem savaş dispanserlerine ya da bir başka sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir. Ülkemizde Verem Savaş Dispanserlerinde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak sağlanmaktadır. Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulamasında hasta tüm tedavi boyunca ilaçlarının her dozunu bir sağlık görevlisi veya bir sorumlunun gözetiminde alır. Doğrudan Gözetimli Tedavi sayesinde tedavi düzenli ve başarılı bir şekilde sonuçlanır. Verem aşısı (BCG aşısı olarak da bilinir) ülkemizde doğumdan sonra 2. Ayını dolduran bebeklere yapılır ve çocukları verem hastalığından korur.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kronik ve bulaşıcı hastalıklar birey ve toplumda sağlık kaybının yanı sıra, ekonomik ve psiko-sosyal kayıplara da neden olmakta, uzun süreli tedavilerin düzenli sürdürebilmesi için sosyal ve ekonomik destekler verilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda; Sağlık Bakanlığımız ve Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında protokol imzalanarak ekonomik ve sosyal güçlükler yaşayan tüberküloz hastalarına 2018 yılı Ocak ayından itibaren aylık nakdi yardım verilmeye başlanmıştır. Aynı zamanda tıbbi öz bakım gerektiren ve evdeki yaşam koşullarının yetersiz olduğu durumlarda ilave destek ödemesi sağlanabilmektedir. Dünya çapında bir ilk ve iyi uygulama örneği olan bu programla tüberküloz hastalarımızın tedavi ve kontrollerinin düzenli olarak yapılması, hastalara ve ailelerine psiko-sosyal destek verilmesi, yoksulluğun azaltılarak yaşam kalitesinin yükseltilmesi hedeflenmiştir. Verem tanısı alan kişilerin ilaçlarını düzenli ve yeterli süre (en az 6 ay) kullanmaları hem kendi sağlığı açısından hem de toplumun sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Şimdi Tüberkülozu Bitirme Zamanı!

Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye!

TUNCELİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ