14 MART 2019 DÜNYA BÖBREK GÜNÜ
Böbrekler, karın boşluğumuzun üst-arka kısmında; omurganın her iki tarafına yerleşik bulunan organlarımızdır. Her biri yaklaşık 10-12 cm uzunluğunda ve 150 gram ağırlığındadır.
Böbreklerimiz; beyin, kalp, karaciğer ve akciğer gibi yaşamsal öneme sahip başlıca organlarımız arasındadır ve fonksiyonlarında gelişecek olası bir akut veya kronik hastalık, maalesef toleransı zor neticelere sebebiyet verecektir.
Kronik Böbrek Hastalığı dünyada ve ülkemizde salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunudur. Böbrek hastalığı erken saptanırsa sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkân vermemektedir. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır.
Türk Nefroloji Derneği’nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışmasında Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğu saptanmıştır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan çalışmalar, hastalığın farkındalığının yüzde 10’un altında olduğunu göstermiştir. Düşük farkındalık nedeniyle hastalık son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) evresine ilerlemekte, kötü yaşam kalitesi ile hastanın sağlığını tehdit etmekte, engellilik ve ölüm oranlarının artmasına neden olmaktadır.
Bu hastalık zamanında fark edildiğinde önlenebilen veya en azından geciktirilebilen bir hastalıktır.
Bununla birlikte, Kronik böbrek hastalığından korunmak için gündelik yaşamın olağan akışı içinde alınabilecek temel tedbirler de vardır;
• Düzenli egzersiz yapın
• Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun
• Tuzu azaltın, yeterli sıvı alın
• Sigara içmeyin
• Ağrı kesici ilaçlardan kaçının
• Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün
• Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin.
Sağlık ve huzur dolu bir yaşam dileklerimle...
Dr. Sercan ÖZAYDIN
TUNCELİ İL SAĞLIK MÜDÜRÜ