ULUSAL KANSER HAFTASINDA TUNCELİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞARI ÖDÜLÜ
07 Nisan 2018

Kanser, kontrolsüz hücre çoğalmasıyla seyreden ve vücudun herhangi bir bölgesini etkileyebilen bir hastalık grubunu tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Dünyada ve ülkemizde önemli bir sağlık sorunudur. Dünyada her yıl 14 milyon kişinin yakalandığı ve 8,2 milyon kişinin ölümüne sebep olan kanser; yaş, cinsiyet, dil, din, ırk ayırımı yapmaksızın tüm insanları etkilemektedir.
    Kanser türlerinin uyarılarını erken fark etmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde “Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri” (KETEM) kurulmuş olup hâlihazırda ülkemizde 33’ü mobil olmak üzere 199 KETEM mevcuttur.
    İlimizde de kanser taramaları kapsamında Tunceli Devlet Hastanesinde, İlçe Entegre Hastanelerinde, İlçe Toplum Sağlığı Merkezlerinde, Aile Sağlığı Merkezlerinde ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) yıl boyunca etkin, kararlı ve gayretli faaliyetler yürütülmüştür. Bu faaliyetler kapsamında Doğrudan İl Sağlık Müdürümüzün komuta, direktif ve takibi ile yerel imkanlar gözden geçirilmiş, paydaş kurumlar edinilmiş, vatandaşlarla “birebir” iletişim kurulmuş ve saha etkinliği yol haritamızın yeniden planlanması ile; aile hekimliği birimlerimizce yönlendirilen bireylerin ilçelerden, köylerden ve mezralardan tarama için KETEM’e getirilmesi ve tarama sonrasında evlerine tekrar ulaşımları sağlanmıştır. Talebin yoğunlaştığı aylarda Belediyelerden ve kamu kurumlarından nakil için araç desteği alınmış ve hizmetin tüm ilde en uzak yerleşim yerlerine kadar yaygınlaştırılması sağlanmıştır. Ayrıca sağlık kuruluşlarımızda da yıl boyunca tecrübeli sağlık çalışanları tarafından kanser taramaları yürütülmüştür. 2017 yılı boyunca sağlık çalışanlarımızın il genelinde emek ve özveriyle topyekun yürüttükleri tarama faaliyetleri sonucunda 1919 kadına meme kanseri, 1605 kadına rahim ağzı kanseri ve 3710 kişiye kalın bağırsak kanseri olmak üzere toplam 7234 kişiye kanser taraması yapılmıştır.
    Ülkemizde her yıl 1-7 Nisan tarihleri Ulusal Kanser Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu kapsamda erken teşhisin önemine vurgu yapmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ulusal Kanser Haftası kapsamında Ankara’da gerçekleşen sempozyumda, T.C. Sağlık Bakanlığımızın kanserle mücadele kapsamında öne çıkan iller sıralamasında büyük başarı gösteren Tunceli İl Sağlık Müdürlüğümüze taltif edilen ödül ve başarı belgesi, Sayın Bakanımız tarafından İl Sağlık Müdürümüz Sn. Dr. Sercan ÖZAYDIN’a takdim edilmiştir.
     Müdürümüz yaptıkları konuşmada;
    “Vazifeye geldiğim ilk günden bu yana kurumsal iç işleyişimizde; bürokrasinin gri hiyerarşisinin ötesinde, beyaz giyen, beyaz hizmet sunan, beyaz duaya mazhar olan mesai arkadaşlarımı, en alt hizmet sunucusundan; en üst idarecisine kadar: Bir Takım, kendimi de Tunceli Sağlık Takımının Kaptanı olarak nitelemekten büyük keyif alıyorum. Bu ve öncesinde aldığımız tüm o ödülleri takımım adına kabul etmekten gurur duyuyorum.
Bununla beraber, Kanser haftası zemininde özellikle paylaşmak istiyorum ki;
   Bizim için çok daha büyük bir ödül varsa, o da ERKEN TEŞHİSLE KANSERİ YENEN HER BİR VATANDAŞIMIZIN, KARDEŞİMİZİN, AĞABEY VE ABLALARIMIZIN YÜZLERİNDEKİ TEBESSÜMDÜR” Dediler.

Tunceli İl Sağlık Müdürlüğü