15 EKİM DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ
16 Ekim 2020

15 EKİM DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ

15 Ekim tarihi "Dünya El Yıkama Günü" olarak kabul etmiştir.  Bu özel günde; el yıkamanın önemi ve el yıkamayı alışkanlık haline dönüştürmek çok önemlidir. Bu günün amacı, bir günle sınırlı kalmaması, su ve sabunla el yıkamanın sürekliliğini sağlamaktır .  COVID-19 salgınına denk gelmesi nedeniyle, el hijyeni konusundaki farkındalık da artmıştır.dokunduğumuz her yüzeyde, havada bile çok sayıda mikroorganizma bulunmaktadır. Ellerimiz; günlük hayat içinde, çevre ile her türlü ilişkimizi sağlayan, bu nedenle de en çok mikroorganizma barındıran organımızdır. Ellerimiz yoluyla her yere taşınan bu mikroorganizmalar basit bir soğuk algınlığından, ciddi hastalıklara kadar birçok istenmeyen duruma neden olabilir.Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı korunmak için daima ellerimizi yıkamalıyız. Bakteri ve virüslerin en temel geçiş yolu “ellerimiz” olmasından dolayı el temizliği, günlük yapılması gereken en önemli kişisel temizliktir.

Ellerimizi özellikle;

  • İşten evinize dönmeden önce ve evinize geldikten sonra,
  • Yemek hazırlamadan önce,
  • Yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra,
  • Diş, ağız, yüz ve göz temizliği yapmadan önce,
  • Saçlar tarandıktan ya da saçlara dokunduktan sonra,
  • Tuvaletten önce ve sonra,
  • Vücut sıvıları ile temastan sonra,
  • Vücudunuzdaki kesik ve yaralara dokunduktan sonra,
  • Üst solunum yolu salgıları ile temas ettikten sonra (hapşırma, öksürme, burun silme vb.),
  • Vücudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra,
  • Hayvanlara dokunduktan sonra,
  • Pişmemiş gıdalara (özellikle kırmızı et, tavuk, balık, yumurta) temas ettikten sonra,
  • Bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra,
  • Kirli, tozlu bir işi tamamladıktan sonra,
  • Çocukların altını değiştirdikten sonra,
  • Toplumda ortak kullanılan araçların kullanımından sonra (toplu taşıma araçları, telefon, asansörler, merdiven korkulukları vb)
  • Paraya dokunduktan sonra mutlaka eller yıkanmalıdır.

    El hijyeninde amaç; kimyasal ve fiziksel zararlıların ve enfeksiyonlara yol açan mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını sağlamaktır..

     

    Doğru el yıkama nasıl yapılır?

  • El yıkamadan önce takılar çıkarılır.
  • Tırnakların kısa olması önemlidir.
  • Akmakta olan su altında eller ıslatılır (böylece mekanik ön temizlik sağlanır).
  • Avuç içine sıvı sabun alınır ve sıvı sabun avuç içine dağıtılır.
  • Her iki elin parmak araları, başparmak, el ayası ve el içi, tırnak uçları, el bileği sabun ile köpürtülerek en az 30 saniye ovalanır.
  • Eller akan su altında durulanır.
  • Mikroorganizmalar nemli ortamlarda daha hızlı çoğaldığı için ellerin mutlaka kurulanması gerekir.
  •  Enfeksiyonların yayılmaması için de tek kullanımlık kâğıt havlu kurulanması önerilir.
  • Aynı kağıt havlu ile musluk kapatılır ve kağıt havlu atık kutusuna atılır.

 

 

Kişisel ve Toplum Sağlığı Açısından Doğru El Yıkama Alışkanlığını Kazanırsak Pek Çok Bulaşıcı Hastalıktan Korunmuş OluruzEnfeksiyon hastalıklarından korunmada en etkili yöntem el temizliğidir. Bol su ve sabunla yapılan iyi bir el yıkama işlemi grip, nezle, hepatit, menejit gibi birçok bulaşıcı hastalıktan korunmamızı sağlar.