EKİM AYI MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI
02 Ekim 2020

EKİM AYI MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI

 

Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve en sık ölüme neden olan meme kanseri, memede yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkmaktadır. Gerek dünyada gerekse ülkemizde en sık izlenen ilk on kanser arasında ilk sırada yer almaktadır. İnsidansı dünya geneli için yüz binde 46.3 iken ülkemizde 45.6’dır.

Bir yıl içinde ülkemizde yaklaşık 18.000 kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır. Geçmişte ileri evrede teşhis edilirken günümüzde Bakanlığımızca yürütülen tarama programlarının etkisi ile erken teşhis edilebilmekte ve erken tanı oranlarımızda artış sağlanabilmektedir.Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır.

Ülkemizde toplum tabanlı kanser taramalarına tüm illerimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde (SHM) Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazlarımızla ücretsiz olarak hizmet verilmektedir. Yine bu merkezlerimizde halk eğitimleri, KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi) ve ücretsiz broşür dağıtımı da yapılmaktadır.

Tüm kanserlerde olduğu gibi sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yerleştirilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması, sağlıklı kiloda olma, sigara ve alkol kullanımından uzak durma ve annelerin en az 2 yıl emzirmesi ile meme kanseri riski azaltılabilmektedir.

Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi; memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun (kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesidir. Diğer belirtileri; memenin tamamının veya bir kısmının şişmesi, memede ya da meme ucunda ağrı, meme derisinde kaşıntı ve yanmayla belirgin yangısal durum (ekzema, mayasıl), meme ucunda çekilmeler, memede portakal kabuğu görünümü, meme derisinde tahriş, tek taraflı meme ucunda akıntı (özellikle kanlı akıntı), memenin bir kısmında veya tümünde şişlik, memede şekil değişikliği, meme ya da meme ucu derisinde kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşma, koltuk altında yumru (kitle) olarak sıralanmaktadır.

Meme kanseri ileri dönemlere gelene kadar belirti vermeyebilir bu nedenle 40-69 yaş aralığında tüm kadınlarımıza ayda bir kendi kendine meme muayenesi, yılda bir kez de doktora meme muayenesi için gitmesi, 2 yılda bir de mamografi çektirmesi önerilmektedir. Kadınlarımız 20 yaşından sonra her ay KKMM yapmalıdır. KKMM erken tanıda çok önemlidir. Eğitim almak için merkezlerimize başvurulması yeterlidir.(KKMM broşürüne http://kanser.gov.tr/bilgi-dokumanlar/afis-brosur/1509-kendi-kendine-meme-muayenesi 2015.html web adresinden ulaşılabilir).

Her hastanın tedavisi farklılık göstermekte olup; tedavi kararında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunlarının var olup olmaması gibi birden fazla faktör etkilidir. Cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.        

Kanser Dairesi Başkanlığı WEB sitemizden meme kanseri ve diğer kanserler için dökümanlara ulaşabilir ve ‘’Hangi Tarama Bana Uygun’’ linkini kullanarak size yakın tarama merkezine yönlendirilebilirsiniz. Ayrıca KETEM’ler de meme kanseri taraması ücretsiz olarak yapılmaktadır.